Paniekaanval

Hyperventilatie VS een Paniekaanval

 

Een vraag die ik regelmatig krijg: is Hyperventilatie hetzelfde als een paniekaanval?

Wel opnieuw, ik ben geen arts dus ik durf me niet over de terminologie uit te spreken, maar de gelijkenissen én de links tussen beide zijn groot.

Bij hyperventilatie denk je waarschijnlijk aan een snel ademend iemand die een zakje nodig heeft om in te ademen. Klopt, dat is ook hyperventilatie.

Maar waarom is die persoon snel beginnen ademhalen? Was dat per ongeluk?

Soms wel, maar meestal komt dat omdat die persoon BANG werd van iets en daardoor letterlijk begon te hyperventileren.

En daar komt de Paniekaanval kijken. Een Paniekaanval is een gevolg van de vecht- of vluchtreactie van ons lichaam, een reactie op gevaar dus (ook al is er geen echt gevaar).

Als je ergens voldoende bang van bent kan er dus een paniekaanval komen. En een onderdeel van die reactie is dat je sneller begint te ademhalen, waardoor je teveel zuurstof in je bloed krijgt in verhouding tot CO2, zuurstof die je niet gebruikt omdat je niet aan het rennen bent bijv, waardoor je je raar voelt, dáár bang van wordt, nog meer hyperventileert en de paniekaanval sterker wordt.

Ben je nog mee?

Uiteindelijk hebben een paniekaanval, hyperventilatie, een angstaanval etc allemaal één ding gemeen: angst. Daar begint het steeds mee. Ergens bang van worden, daar mee inzitten waardoor de angst vergroot en je een paniekaanval kan krijgen of kan beginnen hyperventileren.

Het is dus die angst zelf die je best eerst aanpakt, zo krijg je nadien de hyperventilatie of de paniekaanval zelf beter onder controle.

Als je meer wil vernemen over hoe een paniekaanval in elkaar zit, welke ingrediënten de kans op een paniekaanval vergroten én info om een paniekaanval aan te pakken, dan kan je je hieronder inschrijven op de nieuwsbrief voor gratis tips tegen paniekaanvallen.Email:
 

Je privacy wordt 100% gerespecteerd! Deze nieuwsbrief kost niets


Privacy Beleid: Je ontvangt één keer per week een E-mail met tips en technieken om Paniekaanvallen aan te pakken. Je privacy is zeer belangrijk (je gegevens worden op een beveiligde server bijgehouden bij aweber.com en nooit gedeeld. En wanneer je je in de toekomst wil uitschrijven (opt-out), dan kan dat via een link die je in iedere mail zal terugvinden). En natuurlijk kost deze nieuwsbrief niets.

Privacy Beleid Veelgestelde Vragen:

- Wat gebeurt er wanneer ik me inschrijf?
- De nieuwsbrief kost niets
- Welke soorten van hulp bied je aan?
- Hoe kan ik me later uitschrijven?
- Is mijn Privacy gegarandeerd?

Van paniekaanvallen afraken kost moeite en een grote inspanning, maar ik ga je zoveel mogelijk helpen via o.a. deze nieuwsbrief.

 

DISCLAIMER: De inhoud van deze website vervangt de raad van je arts niet en bevat geen medisch advies of medische behandeling. Wanneer je vragen hebt over je gezondheid dien je daar steeds eerst met je arts over te praten. Negeer nooit de raad van je arts of wacht niet om met hem contact op te nemen. De nieuwsbrief en alles wat je op deze site vindt kan en zal geen ziektes genezen. Ik kan niet iedereen helpen en de resultaten verschillen van persoon tot persoon. Angst overwinnen vergt tijd en moeite, dat is nu eenmaal zo. Maar geloof me, het is die moeite en inzet waard!